wtorek, 5 grudnia 2017

Drobiowa kiełbasa

Domowa wędlina drobiowa bez chemii i tego całego świństwa zastępczego bo to tylko przyprawy i samo mięso drobiowe.
Bułeczka z takim sporym plastrem kiełbasy to idealne drugie śniadanie w szkole lub w pracy.


Drobiowa kiełbasa

50 dag mięsa mielonego drobiowego
50 dag fileta z piersi kurczaka
200 ml zimnej wody
2 łyżeczki peklosoli
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka magii
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1/2 łyżki cukru pudru
wykonanie:
Mięso mielone przełożyć do blendera, dolać wodę i zmiksować, następnie dodać wszystkie przyprawy i pierś z kurczaka pokrojoną w średniej wielkości kostkę, dokładnie wymieszać.
Włożyć worek do szynkowara i  przełożyć całą masę mięsną, zamknąć i odstawić na 24 godziny.
Do wysokiego garnka wstawić szynkowar, zalać wodą po krawędź szynkowara, przykryć i zagotować, następnie zmniejszyć płomień ma tylko się tlić i gotować całość 2 godziny po tym czasie wyjąć z wody, wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby wszystko dobrze zastygło.
Kiełbasę delikatnie razem z workiem wyjąć z szynkowara, zdjąć worek i podawać pokrojoną na plastry. 



1 komentarz:

  1. Witam, oczywiście, że można, ale radziłabym chwilkę dłużej jak dwie godziny pasteryzować. Zrobiłam ostatnio w słoikach i po 2 godzinach gotowania w słoikach wydawało mi się troszkę twardawe to mięso nie tak mięciutkie jak szynkowarze.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody