wtorek, 19 września 2017

Sos z pomidorów i cukinii

Pyszny i aromatyczny sos z pomidorów, cukinii i świeżych ziół to mój zapas na zimowe dni.
Z tej porcji wychodzi tylko 4 słoiczki to lepiej od razu zrobić z podwójnej, albo i potrójnej :)   




























Sos z pomidorów i cukinii

2 kg pomidorów
70 dag cukinii
2 cebule
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka cukru
pieprz, sól
bazylia świeża i lubczyk
1/2 szklanki  oliwy
wykonanie:
Pomidory i cebulę  pokroić w ćwiartki i przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i większą gałązkę lubczyku, przykryć i rozgotować. Rozgotowane warzywa przetrzeć przez przecierać, dodać przyprawy oraz garść posiekanej bazylii, przetarty sos postawić na gazie i na małym ogniu gotować około 1,5 godziny sos ma odparować i zgęstnieć. Oliwę dolać do sosu na samym końcu, wymieszać i doprawić sola oraz pieprzem do pożądanego smaku, gorący sos przelać do słoików i dokładnie zakręcić. Kiedy sos wystygnie jest gotowy do wyniesienia w chłodne miejsce, ale ja dla pewności słoiki pasteryzuję około 10 minut.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody