wtorek, 6 czerwca 2017

Truskawkowa pianka

Truskawki już na całego rozgościły się na bazarach i dlatego dzisiaj mam propozycję na pyszny i efektowny deser.





Truskawkowa pianka

Ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
kilka kropli soku z cytryny
pianka;
30 dag truskawek
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka śmietany 30%
5 łyżek cukru
Wykonanie;
Jajka ubić do białości z dodatkiem szczypty soli i cukrem do ubitych jaj przesiać mąkę, a na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny.
Ciasto przelać do tortownicy  22 cm średnicy i piec w temp. 180st około 8-10  minut.

Truskawki zmiksować i wymieszać z cukrem, galaretki rozpuścić w szklance wody i po przestudzeniu wymieszać z musem truskawkowym. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z truskawkami, odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejącą piankę wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki do zastygnięcia. W trakcie zastygania pianka się lekko rozwarstwia, ale to dodaje jej uroku. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody