środa, 22 marca 2017

Pasztet z mięs mieszanych

Pasztet wiadomo, że na Wielkanocnym stole jest obowiązkowy, ale dla mnie to z takim pasztetem Wielkanoc może trwać przez cały rok :)






























Zapiekany pasztet z mięs mieszanych
4 udka z kurczaka
40 dag podgardla
30 dag karkówki
30 dag łopatki
20 dag wątróbki drobiowej
1 duża marchew
1 pietruszka
¼ małego selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 kapelusze suszonych grzybów
2 łyżeczki jarzynki
½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
3 liście laurowe
2 łyżki smalcu
9 jajek
5 dag masła
wykonanie:
Mięso drobiowe i wieprzowe podsmażyć na smalcu i przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu obsmażyć w całości i tylko obrane marchew, seler, pietruszkę oraz cebulę po podsmażeniu dodać do mięsa, dołożyć surowe podgardle ewentualnie może być boczek oraz namoczone wcześniej kapelusze grzybów. Mięso zalać około 1 litrem wody dosypać ziarna pieprzu, 1 łyżeczkę jarzynki oraz dorzucić liście laurowe, czosnek, przykryć i gotować do momentu kiedy mięso będzie mięciutkie. Ugotowane mięso razem z warzywami wyjąć z bulionu i wystudzić, następnie skręcić przez maszynkę razem z wątróbką tylko przesmażoną na pozostałym z wcześniejszego smażenia tłuszczu do masy mięsnej dodać 4 surowe jajka, a resztę jajek ugotować na twardo, dosypać tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę jarzynki, dolać 3/4 szklanki bulionu i dokładnie wszystko wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie wyłożyć połowę masy mięsnej na niej ułożyć ugotowane i obrane jajka, przykryć resztą masy mięsnej i wyrównać po wierzchu posypać wiórkami z masła. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 80 minut. Pasztet kroić dopiero po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody