środa, 2 marca 2016

Babka drożdżowa z papają

Babka drożdżowa to klasyk wśród babek jak moja babcia piekła taką drożdżową babę z rodzynkami to w kuchni musiało być cieplutko, ciasto wyrastało w ciszy na poduszkach. Cała ta oprawa nadawała jej takiej odświętności i uroku. Babka była piękna i wysoka, a to zasługa cudownej formy jaką babcia posiadała i za którą teraz ja bym królestwo oddała :)  taka baba pyszniła się potem na stole, a nam ciekła na jej widok ślinka.
 Moja dzisiejsza babka jest pyszna choć nie wyrastała w takich komfortowych warunkach :) i zamiast rodzynek dodałam do niej kandyzowaną papaję.

Babka drożdżowa z papają

5 żółtek
10 dag cukru
40 dag mąki pszennej
8 dag masła
5 dag drożdży
280 ml mleka
skórka z 1 cytryny
10 dag kandyzowanej papaji 
50 ml spirytusu
wykonanie:
Papaję zalać spirytusem i odstawić na kilka godzin, aby  owoce dobrze nasiąkły spirytusem.
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać po 2 łyżki cukru i mąki  po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych jaj dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże oraz otarta skórkę z cytryny, wszystko wymieszać w trakcie dodawać płynne masło. Ciasto wyrabiać przy pomocy robota  lub łyżki bo jak na ciasto drożdżowe jest dosyć luźne.
Na koniec dodać papaję która powinna wchłonąć cały alkohol, ale jeśli tego nie zrobiła to należy odsączyć papaje i dopiero dodać. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Dużą formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, następnie  przełożyć ciasto drożdżowe  i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 45 minut
po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąc z formy i polać po wierzchu lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.











http://www.skworcu.com.pl/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody