środa, 13 stycznia 2016

Tort dla zakochanych

Do 14 lutego mamy jeszcze sporo czasu, ale już można pomyśleć o tym co przygotujemy dla tej ukochanej osoby. Tort jest też pysznym deserem do zwykłej niedzielnej kawy.


Tort dla zakochanych



Ciasto:
6 jajek
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mąki tortowej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
1 szklanka  śmietany 30%
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki  żelatyny
20 dag truskawek
Masa adwokatowa:
2 żółtka
½ szklanki cukru pudru
20 dag masła
100 ml adwokata
dodatkowo:
1 czerwona galaretka
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać . Dno niedużej formy w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto na wierzchu  w paru  miejscach wlać kilku kropli czerwonego barwnika spożywczego i delikatnie w tym miejscu zamieszać, aby ciasto tylko lekko wymieszało z barwnikiem, a nie zabarwiło. Piec w temp. 180st około 35 minut.

 Masa truskawkowa:
Truskawki jeśli mamy mrożone musimy wcześniej rozmrozić, a następnie tylko delikatnie rozgnieść widelcem.  Niewielką ilość soku który powstał w trakcie rozmrażania truskawek odlać i namoczyć w nim żelatynę, następnie podgrzewając rozpuścić i przestudzić. Śmietanę ubić  z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać  truskawki i delikatnie wszystko połączyć ze sobą, a następnie dolać  żelatynę i wymieszać.
Masa adwokatowa:
Żółtka wcześniej sparzonych jajek utrzeć  z cukrem pudrem , miskę z utartymi jajkami postawić na garnku z parującą wodą, dodać do nich ¼ szklanki mleka i na parze ubijać do zgęstnienia i podwojenia objętości masy, ubitą masę żółtkową odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem, kiedy masło ładnie się spieni to ucierając dodawać do niego zimną masę żółtkową i na końcu delikatnie połączyć  z alkoholem.
Upieczone i wystudzone serce przeciąć na dwa placki i skropić nalewką truskawkową, 

następnie spód ciasta ułożyć na paterze i założyć na nim obręcz z formy, wyłożyć  na nim całą masę truskawkową i przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Kiedy masa truskawkowa zastygnie wierzch posmarować masą adwokatową i delikatnie zdjąć obręcz z ciasta, następnie zarys ciasta ozdobić  różyczkami z masy i na środek wylać gęstniejącą galaretkę, przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu ( galaretki jest więcej jak potrzebujemy więc dodatkowo można przygotować z niej deser ), zalane galaretką ciasto odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia  przed podaniem dowolnie ozdobić.
Do kremu można dodać kilka kropli barwnika żółtego nada mu wtedy ładny kolor.







3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody