środa, 4 listopada 2015

Bułeczki z jabłkami

Przekarmiłam rodzinę jabłkami i na pytanie co upiec mój mąż odpowiada " wszystko byle nie z jabłkami". Dzisiaj jednak zaryzykowałam i upiekłam bułeczki, mąż jeszcze o nich nie wie, ale dziewczynom smakowały :)


Bułeczki z jabłkami 

ciasto:
4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 dag drożdży 
2 jajka
1 szklanka mleka
8 łyżek oleju
dodatkowo:
 1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki kisielu cytrynowego
1 jajko
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżka mąki, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrami oraz szczyptą soli, dodać jajka, olej i podrośnięte drożdże, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Jabłka obrać i pokroić w większa kostkę, następnie wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, postawić na gazie i  chwilkę przesmażyć. Jabłka nie maja się rozpaść, a tylko delikatnie skarmelizować, odstawić do wystudzenia, przestudzone jabłka wymieszać z proszkiem kisielowym.

Stolnicę podsypać sporą ilością mąki i wyłożyć wyrośnięte ciasto ( ciasto się klei dlatego potrzeba sporo maki do stolnicy i dłoni, ale warto się z nim pomęczyć ) Ciasto rozwałkować i pocić na prostokąty takie około 10 cm na 18-20 cm na jednej połowie prostokąta ułożyć nadzienie z jabłek
, a na drugim zrobić kilka nacięć, częścią z nacięciami przykryć jabłka
i lekko docisnąć po bokach, następnie radełkiem odciąć nadmiar ciasta boku i w ten sposób nadać bułką ładny kształt.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułki około 20 minut.
Na lukier utrzeć cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny i niewielka ilością wody, gładkim lukrem polać upieczone i przestudzone bułeczki, odstawić do zastygnięcia lukru.









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody