środa, 3 czerwca 2015

Tort z masą truskawkową

Tort zrobiony ot tak bez okazji do zwykłej popołudniowej kawy, aby zrobić przyjemność rodzinie :)



Tort z masą truskawkową
ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
masa truskawkowa:
25 dag truskawek
250 ml śmietany 30%
1 opakowanie masy śmietankowej ubijanej na śmietanie
dodatkowo:
10 dag białej czekolady
2 łyżki mleka
truskawki
Wykonanie:
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywno, dodać cukier i ubijać do białości. Kiedy beza jest dobrze ubita dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia na koniec dodac olej i delikatnie wszystko wymieszać.
Tortownicę 20 cm średnicy  wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 35 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto przekroić na trzy krążki i nasączyć je wodą z cytryna i cukrem.

Truskawki zmiksować, a śmietanę ubić z dodatkiem masy śmietankowej do ubitej masy dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wszystko wymieszać.

Jeden krążek ciasta ułożyć na talerzu i zamknąć na nim obręcz tortownicy, masę podzielić na pół i jedną część masy wyłożyć na dolny krążek na niej ułożyć pokrojone truskawki i przykryć drugim krążkiem na nim ponownie masa i truskawki teraz przykryć ostatnim krążkiem delikatnie wszystko przycisnąć dłońmi, aby masa się wyrównała i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Schłodzony tort wyjąć z obręczy polać po wierzchu rozpuszczoną z mlekiem białą czekoladą i dowolnie ozdobić lub zostawić tak jak jest czyli samą polewę czekoladową.





Milion Smaków Truskawek - druga edycja

2 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo smaczny tort, rodzinka na pewno była zadowolona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczny jest to fakt, a rodzinka zadowolona

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody