sobota, 16 maja 2015

Czekoladowa pianka

Czekoladowa pianka to przepyszny i leciutki jak puch deser w którym smak gorzkiej czekolady miesza się ze słodyczą białej czekolady i aromatem grejpfruta.


Czekoladowa pianka 

Pianka ciemna:
300 ml śmietany 30%
1 mleczna czekolada Goplana
1 gorzka czekolada Goplana
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
pianka biała:
250 ml śmietany 30 %
1 biała czekolada
dodatkowo:
 owoce  u mnie grejpfrut
12 okrągłych biszkoptów
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
wykonanie:
Czekolady ciemne połamać, dodać do nich kawę i  niewielką ilość śmietanki, rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić pozostałą śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać czekoladę i dokładnie wszystko połączyć.

Białą czekoladę rozpuścić też w kąpieli wodnej z małą ilością śmietanki, pozostałą śmietanę ubić i połączyć z białą czekoladą.

Na dnie pucharków do deserów ułożyć po dwa biszkopty nasączone kawą rozpuszczalną i na nich rozłożyć ciemną piankę, następnie białą i na wierzchu ułożyć owoce.
Deser odstawić do lodówki na kilka godzin, aby pianka zastygła.




Z czekoladową nutą

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody