poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Torcik jagodowy

W trakcie przestawiania pustych słoików wpadł mi w oko ostatni słoiczek jagód w cukrze więc zrobiłam z nimi taki torcik który pachniał i smakował latem. Swoja drogą już nie mogę sie doczekać takich świeżutkich i pachnących lasem.

Torcik jagodowy


Ciasto: 
6 jajek 
3/4 szklanki cukru 
1 szklanka mąki tortowej 
1 budyń waniliowy 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Jagodowa pianka: 
1 litr maślanki o smaku owoców leśnych 
1 galaretka o smaku owoców leśnych 
1 łyżka żelatyny 
1 słoiczek jagód w cukrze 
Dodatkowo: 
300 ml śmietany 30% 
10 dag białej czekolady 


Wykonanie:
 Białka jajek ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości. Do sztywnej bezy dodać żółtka i ostrożnie wszystko wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
Ciasto wylać do okrągłej formy(30 cm średnicy) i piec w temp. 170st około 25min.
Jagodowa pianka:
Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić.
 Maślankę lekko ubić i połączyć z przestudzoną galaretką, jagody odcedzić z soku i ostrożnie wymieszać z maślanką, następnie odstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zgęstniało.
 Białą czekoladę rozpuścić i ostrożnie wymieszać z ubitą śmietaną kremówką.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie i wyłożyć na nim całą masę jagodową, przykryć drugim krążkiem.
 Wierzch ciasta posmarować bitą śmietana i odstawić do zastygnięcia przed podaniem dowolnie ozdobić.

  

2 komentarze:

  1. Musiał smakować wspaniale, kolor ma cudny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo, że jagody ze słoika to wprawiały w letni nastrój.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody