wtorek, 17 kwietnia 2012

Placuszki z porzeczkami

Czasami trzeba zrobić i śniadanko na słodko, aby nabrać sił na cały dzień i takie właśnie  śniadanko było dzisiaj w moim domku. Drugi powód jest taki, że jeszcze mam spore zapasy mrożonych owoców i najwyższa pora je wykorzystać, a nie ma lepszego sposobu jak takie słodkości.

Placuszki z porzeczkami

1. 1/4 szklanki mąki 
1.1/4 szklanki kefiru
1 jajko 
1/4 szklanka oleju 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 garść mrożonej aronii 

1 garść mrożonych porzeczek
Dodatkowo: 
olej do smażenia 
cukier puder do posypania ewentualnie dżem
Wykonanie:
Przesiać mąkę i na sucho wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodać jajko, olej i kefir, wszystko dokładnie ubić( ma mieć konsystencję gęstej śmietany), do gotowego ciasta dodać owoce i ostrożnie wymieszać. Patelnie nagrzać i tylko natłuścić olejem, na gorącą patelnię lać porcje ciasta takie, aby po usmażeniu były małe placuszki, smażyć na złoty kolor, podawać gorące posypane cukrem pudrem lub z dżemem.








1 komentarz:

  1. Zazdroszczę owowcowych zapasów i takich placuszków na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody